Prevencia proti hnačke

Medzi najzákladnejšie preventívne opatrenia proti hnačke patria bezpochyby správne hygienické zásady. Po odchode z toalety je vždy nutné riadne si umyť ruky. Potraviny, ako je predovšetkým ovocie a zelenina, pred požitím umyť. Navyše chorý s hnačkou by nemal pripravovať jedlo pre ďalšie osoby, hlavne nie pre deti a starších ľudí.

Jednou z najčastejších príčin hnačkových ochorení je infekcia baktériou Campylobacter či Salmonelou, ku ktorej dôjde jednak požitím už infikovaného jedla, jednak prenesením infekcie z rúk na potraviny pri ich príprave. Je preto dôležité dodržiavať niekoľko základných úkonov, ktoré eliminujú prípadnú infekciu Salmonelou:

  • Na porciovanie mäsa používajte výhradne jednu dosku a jeden nôž, ktoré už nepoužijete k porciovaniu iných potravín (napr. chleba). A to dosku najlepšie z plastu, pretože do drevenej môže vytekajúca tekutina vsiaknuť.
  • Porciujte mäso vtedy, ak máte dieťa (alebo deti) zaistené napr. v postieľke, ohrádke alebo v priebehu ich spánku (náhodou budete musieť k dieťaťu ísť a v náhlivosti si neumyjete ruky, podáte mu hračku či cumeľ a už je zle).
  • Nikdy v chladničke nenechávajte mäso či kura tak, aby sa vyplavenou tekutinou iná potravina či chladnička pokvapkala.
  • V priebehu porciovania mäsa sa ničoho iného nedotýkajte (pohár s pitím).
  • Akonáhle s porciovaním skončíte, mäso či hydinu riadne umyte, rovnako tiež všetky použité predmety vrátane svojich rúk a kuchynskej linky.
  • Pozor na utierky, pokiaľ ste ich v priebehu prípravy surového mäsa použili, musíte ich odstrániť.
  • Údeniny (párky, klobásy, špekáčiky) musia byť varené 20 minút, Salmonely hynú pri teplote 80 °C.
  • Pokiaľ grilujete, všetko musí byť riadne prepečené.
  • Vajcia v chladničke uchovávajte mimo iných potravín, najlepšie v pevnom obale, kupujte iba vajcia s atestom (veľmi rizikové sú prasknuté vajíčka).
  • Vajcia konzumujte varené (vajce je vhodné variť aspoň 10 minút). Volské oko alebo riedke miešané vajcia si budete musieť odoprieť, rovnako aj tatársky biftek či krvavý steak.
  • Nepripravujte si doma vlastnú majonézu z vajec, ani vaječný koňak či rôzne krémy a zmrzliny zo surových vajec.
  • Rýchlemu občerstveniu, hlavne v lete, sa vyhnite oblúkom.
  • K rozmrazovaniu mäsa a hydiny nepoužívajte mikrovlnnú rúru! S časovým predstihom vyberte mäso či hydinu z mrazničky a nechajte v chladničke voľne rozmraziť, čo trvá cca 12 hodín. Samozrejme v takej nádobe, aby vytekajúca tekutina nepokvapkala iné potraviny a chladničku